Rok s papežem Františkem

… „Když čtu tento úryvek evangelia1, rád přemýšlím o tom, že mladí lidé – Josef a Maria, a také Dítě, dělají všechno, co přikazuje Zákon. Svatý Lukáš to říká celkem čtyřikrát – jak je nařízeno v Zákonu Páně. Mladí lidé poslouchají Zákon! Ale dva staří působí rozruch. Simeon si v ten okamžik vymyslí vlastní liturgii a chválí Boha svými chválami. A stařenka Anna zase jde a roznáší řeči – káže svou výřečností a všem říká: Pohleďte na něj! Jak jsou tito dva staří lidé svobodní – třikrát se o nich říká, že je vede Duch svatý. Mladé vede Zákon, staré Duch svatý. Hleďte si starých lidí, kteří mají uvnitř tohoto ducha, naslouchejte jim!“2

…. „Před ikonou Uvedení Páně do chrámu. Je to opravdu nádherná ikona. Rozjímejme ji a přijměme od ní pomoc. Jako vy všichni jsou i její protagonisté na cestě: Maria a Josef se vydali na pouť do Jeruzaléma v poslušnosti Pánovu zákonu. Také stařec Simeon a prorokyně Anna rovněž vysokého věku přijdou do chrámu pohnuti Duchem svatým. Scéna nám ukazuje setkání třech generací: Simeon nese na rukou dítě Ježíše, ve kterém rozpoznává Mesiáše, a Anna je znázorněna, jak velebí Boha a zvěstuje spásu těm, kdo očekávali vykoupení Izraele. Tito dva starci představují víru jako paměť. Ptám se vás však: „Nasloucháte prarodičům“ Otevíráte svoje srdce paměti, kterou nám podávají prarodiče? Prarodiče nesou moudrost rodiny, jsou moudrostí lidu. A lid, který nenaslouchá prarodičům, je lid, který umírá“ Naslouchat tedy prarodičům! Maria a Josef tvoří Rodinu posvěcenou přítomností Ježíše, který je naplněním všech příslibů. Každá rodina jako ta Nazaretská je začleněna do dějin lidu a nemůže existovat bez předešlých generací. A proto dnes máme prarodiče! A děti. Děti se učí od prarodičů, od předešlé generace.3

 

Otázky k zamyšlení

 

  1. Jak se nám daří v naší rodině naslouchat našim rodičům? Co se nám daří a co je pro nás naopak obtížné? Můžeme na tom my sami změnit něco k dobrému? Pokud ano, tak co konkrétně?

 

  1. Jak vnímám poslušnost? Čím je pro mne a mou rodinu Zákon Božích přikázání? Pomáhají nám, nebo spíše nás v dnešní době svazují?

 

  1. Vybavím se ve své rodině někoho, kdo je pro mne velkým lidským příkladem dobrého života z víry? Povězte si mezi sebou o těchto lidech a povídejte
    o nich i svým dětem.

 

 

Modlitba vlastními slovy:

Poděkujte Pánu za to, že vaši rodinu provází a děkujte mu i za ty, kteří ve vaší rodině byli dárci pokoje a víry. Proste, abyste mohli být pro své děti dobrými průvodci na jejich cestě za Kristem.

 

Modlitba Svatého Otce Jana Pavla II. za rodinu

Bože,
od něhož pochází každé otcovství na nebi i na zemi, Otče, který jsi Láska a život, učiň, aby se každá lidská rodina na zemi stala skrze tvého Syna Ježíše Krista zrozeného z ženy a skrze Ducha Svatého pramenem Boží lásky, skutečným chrámem života a lásky pro generace, které se neustále obnovují.

Učiň, aby tvá milost vedla myšlenky i skutky manželů k dobru jejich rodin i všech rodin na celém světě.

Učiň, aby mladé generace nalezly v rodině silnou podporu pro své lidství a růst v pravdě a lásce.

Učiň, aby láska, posílená milostí svátosti manželství, byla silnější než každá slabost a každá krize, kterými někdy naše rodiny procházejí.

A konečně, na přímluvu Svaté rodiny z Nazareta, dej, aby církev v rodině a prostřednictvím rodiny mohla plodně naplnit své poslání uprostřed všech národů země.

Skrze Krista, našeho Pána, který je Cesta, Pravda a Život na věky věků.

Amen.

 

1 Text z Písma na Svátek Uvedení do chrámu, lidově Hromnice viz. Lk 2, 21-40

2 Papež František: Je důležité, aby si rodiče hráli se svými dětmi.RADIOVATICANA. Česká sekce Vatikánského rozhlasu.[online]. © 2003-2013, datum publikování 26. 10. 2013,[cit. 2013-12-10], přeložila Jana Gruberová. Dostupné z: <http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=19026>.

3 Papež František: Rodino, prožívej radost z víry.RADIOVATICANA. Česká sekce Vatikánského rozhlasu.[online]. © 2003-2013, datum publikování 26. 10. 2013,[cit. 2013-12-10], přeložil Milan Glaser.Dostupné z: <http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=19027>.

 

 Materiál Centra pro rodinný život (http://www.rodinnyzivot.cz) vypracovaly: Bc. Marcela Řezníčková a Mgr. Lucie Cmarová