Texty převzaté z www.manzelstvi.cz

S laskavým svolením převzato z knihy Gary Smaley, Kdyby jen muž věděl, co žena prožívá, kterou vydal Návrat domů v Praze v roce 2001.

 

Věřím, že každá žena potřebuje být v souladu se svým manželem prostřednictvím hlubokého a důvěrného vztahu. Potřebuje kamarádství, harmonii a pocit sounáležitosti.

Ke spokojenosti vaší ženy je třeba vaše oddané úsilí naplňovat každou z jejich níže uvedených potřeb:

  1. Vaše manželka potřebuje cítit, že je cenná pro váš život, důležitější než vaše matka, děti, přátelé, sekretářka a zaměstnání.
  2. Když je vaše manželka zklamaná a pod tlakem, potřebuje vědět, že jste ochotný být jí nablízku a potěšit ji, aniž byste vyžadoval vysvětlení nebo jí dělal přednášku.
  3. Potřebuje otevřenou komunikaci bez překážek.
  4. Potřebuje chválu, aby se mohla cítit cennou součástí vašeho života.
  5. Potřebuje cítit svobodu vám pomoci, aniž by se musela bát vašeho hněvu a zloby.
  6. Potřebuje vědět, že ji budete bránit a ochráníte ji.
  7. Potřebuje vědět, že její názor je pro vás tak cenný, že s ní budete diskutovat o svých rozhodnutích a jednat až po pečlivém zvážení její rady.
  8. Potřebuje se s vámi dělit o všechny oblasti svého života - domov, rodinu a ostatní záliby.
  9. Potřebuje, abyste byl takovým mužem, kterého bude moci následovat váš syn a jakého si bude chtít vzít vaše dcera.
  10. Potřebuje, abyste ji často, mimo chvíle sexuální intimity, jemně objal jenom proto, aby vám byla nablízku.

 

Když jsou její potřeby naplněny, žena září a získává pocit bezpečí, protože se cítí dobře. Něco z této záře se uchytí i na vás, obzvlášť pokud jste to vy, kdo to způsobil.

 

 PRAKTICKÉ BODY

  • Pro ženy: Zkuste si vytvořit podobný seznam toho, co podle vás potřebuje váš manžel. Potom mu ho ukažte a poproste ho o revizi. Pohovořte si o tom spolu. Potřeby druhého můžeme naplňovat jen tehdy, když je známe!
  • Pro muže: Zeptejte se své ženy, který bod v seznamu je pro ni nejdůležitější a o jeho plnění usilujte obzvlášť. Je ještě něco, co by do seznamu doplnila?