Rok s papežem Františkem

 

„ Čtení této neděle1 nás vybízejí rozjímat některé zásadní charakteristiky křesťanské rodiny.

První je rodina, která se modlí. Evangelní pasáž (Lk 18,9-14) zdůrazňuje dva způsoby modlitby: falešný způsob farizeje a autentický způsob modlitby celníka. 

Farizej se cítí být spravedlivý. Má za to, že je v pořádku, nadýmá se, a soudí druhé z výše svého piedestalu. Naproti tomu celník neplýtvá slovy. Jeho modlitba je skromná, umírněná a proniknutá vědomím vlastní nehodnosti, vlastní ubohosti. Tento muž cítí, že potřebuje Boží odpuštění, Boží milosrdenství. Modlitba celníka je modlitbou chudého, je to modlitba milá Bohu, která, jak praví první čtení, „proniká oblaka“ (Sir 35,20), zatímco farizeova modlitba je obtížena samolibostí.

Chci se vás zeptat, drahé rodiny: modlíte se někdy v rodině? Někdo ano, to vím. Avšak mnozí mi řeknou: ale jak? Přece stejně jako ten celník, to je jasné: pokorně a před Bohem. Každý na sebe pokorně nechá spočinout Pánův pohled a prosí Jeho dobrotu, aby přišla k nám. A jak v rodině? Zdá se totiž, že modlitba je osobní záležitost a navíc v rodině nikdy není dost příhodného času a klidu ... Ano, to je pravda, ale je také otázkou pokory, uznat, že potřebujeme Boha jako celník. Všechny rodiny potřebují Boha, všechny! Potřebují Jeho pomoc, Jeho sílu, Jeho požehnání, Jeho milosrdenství, Jeho odpuštění. A k tomu je zapotřebí jednoduchosti. K modlitbě v rodině je nezbytná prostota. Společná modlitba „Otče náš“ u stolu je snadná. I modlitba růžence v rodině je velmi krásná a dodá spoustu síly! A také modlitba za sebe navzájem! Manžela za manželku, manželky za manžela, obou za děti, dětí za rodiče, za prarodiče… Modlit se za sebe navzájem. To je modlitba v rodině a modlitba činí rodinu silnou.2

 

 

Otázky k zamyšlení

 

  1. Co se vám v modlitbě ve vaší rodině osvědčilo? Podělte se navzájem.

 

  1. Sdělte si, co pomáhá a co naopak brání v modlitbě ve vaší rodině.
    Co mohu říci o naší modlitbě v rodině? Co je dobré a co chci přidat, změnit?

 

  1. Jaký je poměr mezi osobní modlitbou každého z manželů a mezi společnou modlitbou manželů (rodiny)? Budujeme obojí?

 

  1. Mezi manželi ve dvojicích se zamyslete, jestli nyní máte ve své rodině vhodný způsob společného otevírání se Bohu. Je pro vás vaše modlitba zdrojem, ze kterého můžete opravdu čerpat posilu a naději, nebo je pro vás spíše povinností? Jak se můžete lépe přiblížit k prameni, ke Kristu? Inspiraci hledejte v textu pro tento měsíc.

 

Modlitba vlastními slovy:

Ve společné modlitbě poděkujte za Boží trpělivost, která nás znovu a znovu přivádí k modlitbě jako k prameni života pro každého z nás i pro naše rodiny, Proste o pomoc v situacích, kdy se Kristu a dialogu s ním vaše rodině i vy osobně vzdalujete.

 

Modlitba Svatého otce, kterou svěřil všechny rodiny světa Svaté Rodině Nazaretské:

„Ježíši, Maria a Josefe, k vám, Svatá Rodino Nazaretská, obracíme svůj žasnoucí a důvěřující pohled; rozjímáme ve vás krásu sdílení pravé lásky a poroučíme vám všechny svoje rodiny, ať se v nich obnoví divy milosti.

 

Svatá Rodino Nazaretská, přitažlivá školo svatého evangelia: nauč nás napodobovat tvoje ctnosti moudrou duchovní kázní, daruj nám čirý pohled, který dovede rozpoznat dílo Prozřetelnosti v každodenní realitě života.

 

Svatá Rodino Nazaretská, věrná opatrovnice tajemství spásy: obroď v nás úctu ke ztišení, učiň z našich rodin večeřadla modlitby a přetvoř je na malé domácí církve, obnov touhu po svatosti, podporuj šlechetnou námahu práce, výchovy, naslouchání, vzájemného porozumění a odpuštění.

 

Svatá Rodino Nazaretská, probuď v naší společnosti vědomí posvátného a nedotknutelného charakteru rodiny, nedocenitelného a nenahraditelného dobra. Každá rodina ať je přívětivým příbytkem dobroty a pokoje pro děti a pro staré, pro nemocné a osamocené, pro chudé a potřebné.

Ježíši, Maria a Josefe, s důvěrou vás prosíme a s radostí se vám svěřujeme.

 

 

 

1 Papež rozebírá čtení z 30. neděle v mezidobí liturgický rok C: Sir 35,12-14; Žl 33/34,3; 2Tim 4,6-8;
Lk 18,9-14.

2 Papež František: Rodina sílí modlitbou.RADIOVATICANA. Česká sekce Vatikánského rozhlasu.[online]. 
© 2003-2013, datum publikování 27. 10. 2013,[cit. 2013-12-10], přeložil Milan Glaser.
Dostupné z:
<http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=19029>.

 

 

 Materiál Centra pro rodinný život (http://www.rodinnyzivot.cz) vypracovaly: Bc. Marcela Řezníčková a Mgr. Lucie Cmarová