Zamyšlení nad zastaveními křížové cesty vhodné i ke zpytování svědomí od R.D. Martina Sklenáře (http://masklen.webnode.cz/).

Když Ježíš mluví o učednictví, tak o něm nikdy nemluví jako o idylce. Naopak, Ježíš častokrát říká, že kdo chce být jeho učedníkem, ať vezme svůj kříž a následuje ho. Ježíš častokrát slibuje těm, kteří jsou jeho, kříž.

Kříž se nevyhýbá ani manželství. Mladí lidé, kteří vstupují do manželství, do něj častokrát vstupují s „růžovými“ brýlemi. Vstupují do něj s romantickými představami. Je vhodné si ale uvědomovat, že i pro ně platí Ježíšova slova o učednictví a o přítomnosti kříže. Je třeba vstupovat do manželství s tím, že je to kříž.

Mnoho manželství se dostává do krize nebo se rozpadá, protože se z manželství vytratila ona romantická rovina. Ti dva přestali být plni citů a začali prožívat všednodennost, která přináší své těžkosti, své kříže. Ale na tom není nic špatného, to k životu prostě patří. Časem se může stát (a většinou se to také stává), že manželství přestává být i onou všednodenností a začíná být určitým křížem. Zvláště v době krize středního věku… Lidé se opouštějí, protože už se nemají rádi, protože se spolu necítí šťastni – ve smyslu pocitů.

Je třeba zdůrazňovat, že když se dva lidé berou, neříkají, že se mají rádi, že k sobě něco cítí nebo neslibují, že k sobě budou něco cítit. Slibují, že se rozhodují milovat – chci! Slibují, že ponesou tento kříž manželství.

V přírodě je to nastaveno tak, že se střídají různá roční období. Jsou období, kdy všechno kvete. Jsou období, kdy je nádherné teplo, kdy svět vypadá nádherně. Jsou období podzimu, kdy příroda „vadne“. A je také čas zimy, čas chladu, větší tmy… Není obtížné milovat pláž v létě. Ale budeme ji mít rádi také v zimě? Není obtížné milovat druhého, když je vše bez problémů, ale budu ho mít rád také „v zimě“ našeho vztahu?

Manželství je křížem. Ne ve smyslu něčeho obtížného, něčeho, co nás zatěžuje. Je křížem ve smyslu, že je třeba jej vzít a nést ho, tak následovat Krista. Mnoho lidí opouští partnery v momentě, kdy to začíná být křížem. Odmítají uskutečňovat už! druhé zastavení křížové cesty.

A jak je to s námi? Dokážeme přijímat také to, že manželství je čas od času křížem?