Viděli jste někdy film, při němž jste se prostě museli k sobě jako pár přitulit, abyste si ho společně užili? Vzbudil ve vás nějaký film svým příběhem nebo postavami pocit, že takové manželství byste chtěli mít? Povídali jste si někdy se svým manželem či manželkou o filmu, který jste právě viděli?

Mnohé filmy předstírají, že například nevěra je zcela normální a někdy žádoucí. Některé nám vnucují myšlenku, že o dobrý sex se jedná v tom případě, když jde o okamžité uspokojení. Existují ale i filmy, které vedou k zamyšlení nebo dávají lidem sílu být si věrní a chránit to nejcennější, na čem jim záleží.  A na ty chceme páry upozornit. (Převzato z tiskové zprávy 11. února 2011 k Národnímu týdnu manželství)

Podělte si i vy o své tipy na hodnotné filmy. Děkujeme.

Otec rodiny – The family man (2000)

Když mladý právník Jack Campbell (Nicolas Cage) odlétal na stáž do Londýna, sliboval své přítelkyni Kate (Téa Leoniová), že za rok už budou zase spolu. Uplynulo třináct let. Z Jacka se stal úspěšný burzovní makléř, na Kate už dávno zapomněl a stále je svobodný. Jsou Vánoce. "Mám všechno, po čem jsem toužil," říká o sobě na cestě domů. Když se konečně dostane do svého luxusního mládeneckého apartmá, lehne si a okamžitě usne. Druhého dne se probudí v domku na předměstí, vedle něj leží v posteli o 13 let starší Kate, vedle v pokoji pláče dítě a šestiletá holčička mu říká "tati“. Z Jacka Campbella - businessmana se stal Jack Campbell - otec rodiny. Nežije v centru, ale na předměstí, neřídí Ferrari, ale "kombíka", neprodává akcie, ale pneumatiky a v šatníku má místo drahých obleků flanelové košile. Jack se nejprve pokouší vrátit do svého "starého" života, ale ani ve firmě ani doma se k němu nikdo nezná. Postupně si začíná zvykat na nový život a zjišťuje, že se mu vlastně velmi zamlouvá. S chutí si užívá otcovských povinností, stýká se s novými přáteli a navíc mu dochází, že Kate i po těch 13 letech stále miluje.

Match point – Hra osudu (2006)

Někdy nevíte, co máte, dokud to (málem) neztratíte. A tráva nemusí být vždycky zelenější na druhé straně kurtu. Match Point – Hra osudu je drama o společenském vzestupu mladého muže a děsivých následcích jeho ctižádosti. Hlavní hrdina se nedokáže rozhodnout mezi dvěma ženami a nenachází cestu ven. Uchýlí se tedy k extrémnímu řešení. Děj filmu odrazujícího od nevěry zasadil režisér Woody Allen do anglické vyšší společnosti.

V jednom ohni – Fireproof (2008)

Hrdinou romantického dramatu je kapitán Caleb Holt (Kirk Cameron), požárník, který neváhá riskovat svůj život pro záchranu ostatních. Své manželství s Catherinou (Erin Bethea) však zřejmě zachránit nedokáže. Po sedmi letech se dvojice ocitla na pokraji rozvodu, a když už se zdá, že rozchodu nemůže nic zabránit, vloží se mezi ně Calebův otec John (Harris Malcolm). Požádá syna, aby ještě vyzkoušel čtyřicetidenní experiment, v němž se bude snažit proniknout k srdci své ženy.

Daleko od ní - Away From Her (2007)

„Nikdy jsem si nemyslel, jak daleko od ní budu“. Příběh filmu vypráví o manželském páru, jehož téměř čtyřicet let pečlivě budovanou intimitu naruší Alzheimerova choroba. Mimořádně zralý film bez sentimentální okázalosti ukazuje nejen bolest a osamělost při ztrácení spřízněné duše, ale také na povahu manželského pouta a skutečné lásky, která se nebojí oběti.

Julie & Julia (2009)

I když je celý film o Julii Childové (Meryl Streepová) a samozřejmě o vaření, je také krásnou ilustrací manželské lásky. Julie i Julia mají obě za manžely muže, kteří jsou jim oporou a dávají tomuto filmu srdce a hlubší rozměr.

 

Barevný závoj – The Painted Veil (2006)

Kitty (Naomi Watts) se musí neodkladně vdát. Proto si bere seriózního doktora Waltera (Edward Norton), se kterým odjíždí do Šanghaje. Protože se tady ale Kitty nudí, najde si milence. Walter nevěru odhaluje a jako pomstu přijímá práci v odlehlé čínské vesnici, kam bere Kitty s sebou. Teprve tady se mohou naučit jeden druhého chápat, milovat a odpouštět. Film vznikl podle stejnojmenného románu W. Somerseta Maughama.

Druhá šance – The Story of Us (1999)

Film o manželství – a o tom, jaké to ve skutečnosti někdy je v něm žít. Existuje mnoho romantických filmů o tom, jak se lidé potkají a zamilují nebo naopak prožívají utrpení a rozvod. Je ale jen málo těch, které ukazují na každodenní radosti i problémy manželství i druhé šance, které každý potřebujeme. Tohle je jeden z nich.

Na rozcestí - Not Easily Broken (2009)

Skutečná láska musí vždy překonat spoustu nástrah. Dave a Clarice Johnsonovi (Morris Chestnut a Taraji P. Hensonová) o tom vědí své. Když se brali, on chtěl být hvězdou baseballové ligy a ona nejlepší realitní makléřkou. Daveovi jeho sen zhatilo zranění, ale osobní neúspěch si vynahrazuje jako trenér dětského sportovního týmu a touží po klidném rodinném životě. Clarice svého cíle dosáhla, získala titul makléřka roku, ale cesta na předávání cen skončí nehodou a jejím těžkým zraněním. Manželský vztah se po letech soužití ocitá v krizi a je podroben zkoušce...

Válka Roseových - War of the Roses (1989)

Portrét manželského svazku začíná v okamžiku, kdy se student práv na Harvardu Oliver Rose, seznámí na aukci uměleckých předmětů se studentkou tělocviku Barbarou. Je z toho velká láska a později téměř ideální manželství. Počáteční zamilovanost se však v běhu všedních dnů a v honbě za kariérou a penězi vytrácí a po sedmnácti letech dospěje do stádia, kdy má Barbara pocit, že pokaždé když vidí svého muže, má chuť ho praštit do obličeje. Není divu, že se rozhodne řešit situaci rozvodem. A protože se ne vždy dokáže ovládnout, stává se rozvodové řízení nesmyslným bojem na život a na smrt. Jejich prostorný dům se stává bitevním polem, kde neplatí žádná pravidla.

Jak na manželství - Casomai (2002)

Dvaja mladí ľudia - Ona - umelecká maskérka Stefania, On manažér reklamy Tommaso sa rozhodnú vziať. Keďže chcú mať netradičnú svadbu, vyberú sa do kostolíka v malej dedinke, kde Stefania chodievala v čase detstva. Mladý, moderný kňaz im vystrojí naozaj netradičnú svadbu. Má krásnu kázeň, lenže pre progresívne myšlienky ňou pobúri väčšinu svadobčanov. Potom spolu s mladomanželmi začne priamo v kostole odvíjať akúsi rekonštrukciu fiktívneho manželského príbehu - jednu z možností ako asi môže dopadnúť spoločný život Stefanie a Tomassa. Kňaz si ňou napokon získa sympatie všetkých prítomných. Film bol v roku 2002 domácim hitom v talianskych kinách...

Krajina stínů - Shadowlands (1993)

Pozoruhodná osobnost filologa, spisovatele a filozofa Clivea Staplese Lewise (1898-1963) je dnes známá především díky jeho sedmi knihám pro děti Letopisy Narnie. Nicholson napsal původní verzi Krajiny stínů jako televizní hru pro BBC (1985, r. Norman Stone); přepracoval ji na úspěšnou divadelní hru a posléze na scénář pro stejnojmenný film Richarda Attenborougha. - Hlavními aktéry romance jsou skutečné osobnosti; faktem je i Lewisův odklon od zastávaných vyhraněně staromládeneckých postojů, jenž ho vzdálil dlouholetým přátelům, i jeho názorová proměna po manželčině smrti, doložená v Lewisových posledních literárních dílech. Skutečností je i to, že se ujal výchovy nevlastního syna Douglase. Lewisovi kolegové z univerzity (včetně Tolkiena) však ve filmu vystupují pod jinými jmény. Spíše než o životopisný snímek tvůrcům šlo o příběh nevšední lásky, jež změnila životní postoje plachého, upjatého oxfordského profesora, který sice byl specialistou na středověkou milostnou poezii a který psal knihy pro děti a nábožensky laděné traktáty o lásce a utrpení, ale jeho životní zkušenosti byly vlastně velmi omezené. Snímek podává vztah Lewise a Greshamové z let 1950-1960 jako přibližování názorově, povahově i kulturně velice rozdílných osobností, jež si dokonale porozuměly a dokázaly nalézt naději a víru i tváří v tvář Joyině smrtelné chorobě (zemřela v roce 1960 na rakovinu). 

Šumař na střeše - Fiddler on the Roof (1971)

Muzikál ŠUMAŘ NA STŘEŠE vypráví o radostech a strastech rodiny zbožného, ale velmi chudého mlékaře Tovjeho. Tovje spolu se svou manželkou a pěti dcerami žije v jedné ukrajinské židovské komunitě. Vše v životě Tovjeho rodiny se točí kolem zažitých židovských tradic. Když postupně tři dcery dospívají, rozhodnou se Tovje s manželkou vyvdat je tak "jak tradice praví". ŠUMAŘ NA STŘEŠE je muzikálový příběh o štěstí, lásce, tradicích, schopnosti a bolesti spojené s "porušením" léta zažitých zvyklostí a v neposlední řadě o paralelně se odehrávajících tragických událostech (pogrom, předrevoluční období). V roce 1971 byl snímek nominován na Oscara, a to celkem v 8 kategoriích.